Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Βιταμίνες και Συμπληρώματα Διατροφής


Σίγουρα η όψη του δέρματος στο πρόσωπο αλλά και το υπόλοιπο σώμα απασχολεί την πλειοψηφία των γυναικών. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε αν μη τι άλλο απο την ζήτηση και την ποικιλία θεραπειών και καλλυντικών κρεμών που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.
Είναι γεγονός όμως ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σ’ αυτές για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Βάση για ένα υγιές αλλά και όμορφο δέρμα αποτελεί ο τρόπος ζωής μας, μεγάλο κομμάτι του οποίου λαμβάνει και η καθημερινή διατροφή. Συγκεκριμένα, ο ρόλος κάποιων διατροφικών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε συνηθισμένα τρόφιμα είναι καθοριστικός σε πολλές περιπτώσεις για την ποιότητα και την εμφάνιση του δέρματός μας.
Πιο αναλυτικά :
Οι πολυσυζητημένες βιταμίνες C και Βιταμίνες Ε πρωτοστατούν στην μείωση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του καπνίσματος, της έκθεσης στον ήλιο κ α . Επιπλέον η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας βασικής πρωτεΐνης για τη δομή του δέρματος.   Αυτά τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε αφθονία σε : εσπεριδοειδή φρούτα, μούρα, φράουλες, ρόδια, ακτινίδια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, σέσκουλα, φυτικά έλαια, αμύδγαλα, φυστίκια αιγίνης, καρύδια, ελιές και αβοκάντο.
Η έλλειψη ψευδαργύρου απο τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ακμής σε οποιαδήποτε ηλικία. Το ιχνοστοιχείο αυτό εμπλέκεται στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης, ορμόνης που επηρεάζει τη παραγωγή του σμήγματος (λιπαρότητα).
Για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή σμήγματος φροντίστε να τρώτε τακτικά τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως: στρείδια, κυδώνια, καβούρια, μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, φυστίκια, πασατέμπο, σουσάμι/ταχίνι, πίτυρο σταριού ή βρώμης άπαχα κρέατα/ψάρια/γαλακτοκομικά και όσπρια
Η βιταμίνη Α που συναντάμε σε συκώτι, σπανάκι, σέσκουλο, άγρια χόρτα, καρότο, μπρόκολο και γλυκοπατάτα προωθεί την επανόρθωση του δέρματος και προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύοντας απο την πρόωρη γήρανση. Ένας επιπλέον λόγος για να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι ότι φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της ακμής.
Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα στα λιπαρά ψάρια είναι άλλος ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του δέρματός σας. Σας βοηθούν να το διατηρήσετε ενυδατωμένο και με λιγότερους ερεθισμούς αφού έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές τους οι ιδιότητες έχουν μάλιστα αναδειχθεί σε περιπτώσεις εκζεμάτων ή ψωρίασης.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού αντανακλάται στο δέρμα και επιτυγχάνεται με κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού και τροφών πλούσιων σε κάλιο. Το κάλιο εκτός απο την προστασία της μικροκυκλοφορίας του αίματος έχει και το ρόλο του ρυθμιστή της υδάτωσης των δερματικών κυττάρων οπότε η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων (π χ πατάτα, μπανάνα, αποξηραμένα βερύκοκα, χυμοί, χόρτα) πλούσιων σε αυτό βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.